lördag 13 november 2010

Det nya landet

Bengt Ohlsson har skrivit en bok som handlar om hur en tonårstjej från Lettland kommer att hamna i på den engelska landsbygden (ett raskt hopp för en svensk författare, men varför inte?). Det får bli engelska från och med nu, säger hon till sig själv där hon sitter i kyrkbänken och ser sin pappa, bartendern från Lettland gifta sig med den rika godsägarkvinnan från den engelska landsbygden. Det får bli engelska, men tankar och minnen och saknaden efter den försvunna modern kan man inte deleta och förresten så behöver man något gammalt att hålla i handen när allt annat är nytt.
Det här är en bok som utspelar sig i en ung flickas huvud och inte minst på det gudomliga nätet, vår tids flyktsoda och frälsning. Klick, så är du långt här ifrån och bestämmer själv hur du ska presentera dig, vem du ska acceptera att möta och vilken slags kontakt ni ska ha.
Det kan vara alldeles underbart, men också helt förödande, det är vi nog många som kan vittna om. Är man då en ung människa som mot sin vilja, eller möjligen halvt motvilligt, placerats i ett främmande land, så är naturligtvis lockelsen att sticka via bredbandet närmast oemotståndlig. Det riskerar i denna roman, liksom i verkligeheten, att ta en ände med förskräckelse, för hur lätt är det inte att skada och smutskasta någon online?
Bengt Ohlsson är en originell och oförutsägbar författare. Man har inte en aning om vart hans berättelse ämnar sig och man blir inte riktigt klok på vare sig huvudpersonen eller hennes omgivning. Det är luddigt och suddigt, precis som vi människor är. Och Kolka är en by vid kusten i Lettland. Om ni nu undrade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar