onsdag 3 november 2010

Sätt på dig alkoholglasögonen!

Det finns ingen drog som alkoholen. Ingen drog är så socialt accepterad, så spridd och ingen drog leder till så mycket elände för så många här i vårt land. Benny Haag spöar i sin bok Makt, mod och motstånd skiten ur de myter som omger alkoholen. Benny vet vad han talar om. Han, liksom jag, liksom så många andra har bortom sans och vett offrat både det ena och det andra för drogen och nu när vi vet bättre vill vi göra om och rätt. Benny Haag är modig. Han är en uppburen skådis som har en hel del att förlora på att tjafsa om alkohol, men det är en risk han tar. I boken följer vi hans arbete med en monolog om alkoholen, samtidigt som den färdiga monologen ligger insprängd. Vi ser hur Benny försöker övertyga myndigheter, fack och folkrörelser om behovet av hans monolog, men också hur han möter oförstående blickar och undvikanden. Folk vill helt enkelt inte veta att alkoholen ligger bakom de flesta våldtäkter, mord och andra våldsbrott. Benny ber oss ta på oss alkoholglasögonen, för att se det som han ser.
Men man vill hellre se ensamma galningar och usel samhällsmoral, när svaret ofta är så enkelt som fylla. Det är inte så konstigt. Det går en röd tråd från det mysiga glaset vin vid grillen till den yttersta förnedringen, från vinprovningar i TV till fylleceller och psykakuter.
Benny Haag beskriver den yttersta förnedringen; att behöva erkänna för alla och sig själv att man är alkoholist. Det är bra. Möjligen kunde jag önskat att han dessutom kunde betona ytterligare att vem som helst kan åka dit och att det ändra säkra sättet att slippa bli alkis är att inte dricka alls. Men det är en liten invändning; i det stora hela är det en angelägen, rent av nödvändig bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar