söndag 30 oktober 2011

Medryckande skildringar från Sverige och världen

Han har nästan kommit att bli som en husgud för mig, Gellert Tamas. Tidigare har han bland annat skrivit de omtalade böckerna Lasermannen och De apatiska, och nu har han kommit ut med en bok som är en samling av hans viktigaste journalistiska reportage, från revolutionen som ledde fram till östregimens fall i Prag 1989 till revolutionen i Kairo 2011 som ledde fram till president Mubaraks fall. Titeln En hel sekund i livet har han lånat från inledningen av Stig Dagermans dagsedel Liten måndagströst. Detta eftersom Dagerman är en av Tamas största inspirationskällor. Och liksom Dagerman beskriver Tamas de samtida, stora och viktiga politiska händelserna både i Sverige och i världen, om än inte i lika poetiska ordalag som Dagerman.

Det är fascinerande att läsa Tamas reportage eftersom han lyckas komma dem han intervjuar så nära. Många av intervjuerna och skildringarna äger rum i personernas hem och många sker också mitt i händelsernas centrum, av en journalist som brinner av engagemang. Lägg där till att Gellert Tamas behärskar det skrivna språket mycket bra, så har ni framgångsreceptet för en lyckad journalist som även kan prestera väl i bokform. Efter varje reportage har Tamas lagt in en kommentar, som beskriver vad som hände efter att reportaget skrevs, och som fungerar som en lite mer objektiv blick i backspegeln. Dessa kommentarer lyfter reportagen ännu mer.

De teman som döljer sig bakom bokens reportage är av väldigt olikartad karaktär. Förutom revolutionerna i Prag och Kairo beskriver de några av maktens män i Skandinavien: Göran Persson (av Tamas kallad "han som bestämmer"), Horace Engdahl (kallad "översteprästen") och norska Fremskrittspartiets partiledare Carl Ivar Hagen (kallad "förföraren"). I delen om maktens män finns även reportaget om "förnekaren", Hasse Elofsson, ett skinhead som bestämt hävdar att förintelsen av judarna aldrig har ägt rum. Reportaget med Hasse är skildrat genom en resa till Auschwitz, som Gellert Tamas själv anordnade och tog med sig Hasse på, och där låter han Hasse själv berätta både om sin skeva verklighetssyn och sina tvivel på den. En socialantropologisk studie om AIK:s ökända hejarklack, Black Army, finner man också i boken, där Tamas och hans fotograf själva deltar i klacken för att observera medlemmarnas förehavanden. Dessutom finns ett reportage som beskriver gränslös kärlek mellan svarta och vita i Sydafrika, ett som beskriver jakten på krigsförbrytaren Karadizic, ett som följer ett ungdomsgäng i stockholmsförorten Husby, och ett som både skildrar författaren Harry Martinssons liv och arbetslösheten bland unga under början av 90-talet i Blekinge. Därtill finns många andra intressanta reportage som är värda att läsas.

Jag är helt enkelt förstummad efter att ha lagt boken i från mig. Och en tanke om att man borde använda sig av Gellert Tamas i skolundervisningen väcks hos mig. Tamas intressanta och medryckande berättelser skulle kunna vara en utmärkt källa till kunskap både vad gäller historiska och samtida händelser i stället för trista läroböcker. För hur det än är, en skildring gjord av en engagerad och skicklig berättare som faktiskt var där när det hände, vidgar vyerna hos alla som får ta del av berättelsen.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar