lördag 10 september 2011

Bloggens första klassiker

Som omväxling till den moderna litteratur som brukar avhandlas på den här bloggen slänger jag in en klassiker: John Steinbecks Of Mice and Men (Möss och människor). Boken utkom första gången år 1937, och titeln har författaren lånat från en strof av den skotske poeten Robert Burns: "The best laid schemes of mice and men go often askew" (eller "The best-laid schemes o' mice an' men gang aft agley" på härlig skotsk engelska). Och precis som i dikten blir alla vackra planer och drömmar i romanen krossade av ren tillfällighet.

Så vad handlar denna klassiker om? I centrum står två kringvandrande lantarbetare, George och Lennie. Med den storvuxne Lennies förstånd står det inte så gott till, men han är snäll och godhjärtad och han älskar att känna på mjuka saker. Djur i synnerhet, men även kvinnor. Problemet är att han är hans enorma fysiska styrka ofta kommer i konflikt med hans brist på förstånd. Tur då att han har George som kan se efter honom, och rädda honom från att hamna i knipa. George är också den som håller drömmarna om en bättre framtid vid liv, genom att berätta om hur gott de båda kommer att få det när de tjänat ihop lite pengar och köpt den där gården i Kalifornien, där de ska bli självförsörjande och Lennie ska få sköta kaninerna. Men oavsett om planerna är uppgjorda av möss eller människor, kan de gå om intet i ett ögonblick. Så sade Robert Burns, och så säger också John Steinbeck.

Trots att den här boken har 84 år på nacken kan den fortfarande läsas med behållning. Det är en gripande skildring av människors kamp för att, inte bara överleva, utan också skapa sig ett liv gott liv i den hårda och svåra värld som vi lever i.

/Sara
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar