söndag 22 augusti 2010

Dödens ord


Per Kornhall var en sökare, en förvirrad själ och kanske därför en tacksam person att värva till en rörelse där svart är svart och vitt är vitt och kritik av ledarskap liktydigt med att vara besatt av djävulen. För den som känner sig ensam och utanför är det säkert skönt att hitta en gemenskap där alla är som du och där sammanhållningen är total. Att det finns auktoritärar rörelser och sekter är inget nytt, men det som skiljer Livets ord från andra är att LO faktiskt har en plats i samhället. Ingen skulle välja en person från Hare krishna till riksdagen, men livets ordare sitter där redan och har alltså påverkan som sträcker sig ända in i regeringen. Och även om det är okej för vilka som helst att bilda opinion och verka politiskt, så kan det vara intressant att få veta att socialism, ja allt utom högerkristendom enligt Livets ord är djävulens verk och såna som jag har alltså onda andar i oss som måste drivas ut. Så slipper man ens diskutera frågorna. Gud har talat till Ulf Ekman och han berättar i sin tur för medlemmarna hur det ligger till. En annan intressant sak som Kornhall tar upp är tron på att medlemskapet i Livets ord ska göra dig rik. Inte i någon metaforisk betydelse, utan rent bokstavligt. Ger du din lön till Livets ord, så kommer du att få tillbaks pengarna med dryg ränta.
Och givetvis ska tron göra dig frisk. Livets ordare har setts attackera rullstolsburna för att få dom att genom tron bli friska och avstå medicin för att tron ska göra dom fria. Det är patetiskt, tragiskt och förfärligt på alla sätt. Per Kornhall tecknar en bild av en rörelse som sliter itu familjer, ödelägger människors ekonomi och pyskiska hälsa. Och vi i samhället ger bidrag till deras skolor, upplåter plats i det offentliga rummet för deras hat och låter dem få inflytande ända in i maktens centrum.
Jag häpnas av Per Kornhalls bok och inser att Livets ord är en långt farligare rörelse än jag tidigare trott. Samtidigt så skulle jag önska mig en ännu mer personlig berättelse. Mer av de egna tvivlen och tankarna och kanske något om hur livet blev när man blev tvungen att tänka själv igen. Men jag förstår att Per Kornhall vill visa att det inte är hans egna hjärnspöken, utan att erfarenheterna delas av många. Hur som helst är det en viktig läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar